Recente gegevens van het Kadaster en de RVO onthullen een zorgwekkend feit over de isolatiestatus van Nederlandse huizen, met name op het prachtige eiland Terschelling. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat maar liefst een derde van de gebouwen op dit eiland inadequaat geïsoleerd is.
Opvallend is dat eengezinswoningen de grootste problemen ervaren als het op isolatie aankomt. Statistieken tonen aan dat één op de twee eengezinswoningen op Terschelling kampen met slechte isolatie, wat een alarmerend percentage is in vergelijking met andere gemeenten.
Daarentegen hebben één op de vijf appartementen op Terschelling ook te maken met ontoereikende isolatie. Gelukkig is er ook positief nieuws: één op de negen woningen wordt gekenmerkt door goede isolatie, terwijl de overige als 'redelijk' worden beschouwd.
De isolatiegegevens komen voornamelijk voort uit de buitenmuurisolatie, waarbij de kwaliteit wordt bepaald door het energielabel van elk huis. Hierbij geldt het bouwjaar als indicatie; woningen vanaf 2013 worden doorgaans als goed geïsoleerd beschouwd, terwijl huizen tussen 1992 en 2013 een redelijke isolatie hebben.
Het isoleren van buitengevels, hoewel minder populair dan andere isolatiemethoden, kan aanzienlijke voordelen opleveren. Een gemiddelde hoekwoning op Terschelling verbruikt jaarlijks zo'n 970 kubieke meter gas, maar door isolatie kan dit aanzienlijk worden verlaagd, wat niet alleen duurzamer is maar ook financiële voordelen met zich meebrengt.
Het verkrijgen van een vergunning voor gevelisolatie kan echter een struikelblok vormen vanwege de esthetische veranderingen die gepaard gaan met deze renovatie. De kosten kunnen variëren van 9000 tot 30.000 euro, inclusief eventuele subsidies, volgens adviesbureau Milieu Centraal.
Bovendien toonde het onderzoek aan dat een groot percentage van de oudere woningen in Nederland nog steeds niet voldoet aan de isolatienormen, wat aantoont dat er nog een lange weg te gaan is om alle woningen energiezuinig te maken.