De werkloosheid op Terschelling is voor het tweede achtereenvolgende jaar gestegen, ondanks dat het werkloosheidspercentage van 2,9% nog steeds het laagste is in heel Friesland. Dit blijkt uit de recent vrijgegeven gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De werkloosheid op Terschelling blijft aanzienlijk lager in vergelijking met vergelijkbare gemeenten. In feite heeft geen enkele van de vijftien gemeenten die het meest op Terschelling lijken een lager werkloosheidspercentage dan hier. In acht van deze gemeenten is de werkloosheid vergelijkbaar, maar in zeven ervan is het percentage zelfs hoger.
Met een werkloosheid van 2,9% ligt Terschelling aanzienlijk lager dan in 2014, toen 6,5% van de inwoners werkloos was. Na een dieptepunt tijdens de coronacrisis is de werkloosheid geleidelijk gedaald, wat heeft geleid tot een zeer competitieve arbeidsmarkt. Recente cijfers tonen ook aan dat het aantal WW-uitkeringen op het eiland verder is afgenomen.
Het is interessant om te kijken naar de verhouding tussen werklozen en mensen met een WW-uitkering en hoe deze groepen niet volledig overlappen. Sommige WW-ontvangers zijn feitelijk deeltijd-werkloos, terwijl er ook werklozen zijn die niet in aanmerking komen voor een WW-uitkering.
Uit de gegevens blijkt dat de werkloosheid onder mensen tussen 25 en 45 jaar vorig jaar het sterkst is gestegen, terwijl het hoogste percentage werklozen onder de inwoners jonger dan 25 jaar te vinden is, met 7,2% die zonder werk zitten.
De analyse onthult niet alleen de huidige werkloosheidscijfers op Terschelling, maar werpt ook licht op de trends en demografische aspecten die van invloed zijn op de werkgelegenheidssituatie in deze gemeente. Het blijft cruciaal om de evolutie van de arbeidsmarkt op het eiland nauwlettend te volgen en passende maatregelen te treffen om de werkloosheid te beheersen.