De Russische schaduwvloot bestaat uit vrachtschepen die Russische olie en gas vervoeren naar andere landen. Deze schepen varen niet onder de Russische vlag, maar onder vlaggen van andere landen, om handelssancties van de Europese Unie en G7-landen te ontwijken.
Rusland probeert onder de sancties uit te komen door tankers te gebruiken die onverzekerd zijn. Deze schepen zijn vaak oud en slecht onderhouden, wat een bewuste keuze lijkt te zijn om de impact van mogelijke sancties te minimaliseren.
De schaduwvloot bestaat uit honderden schepen die onder vlaggen van verschillende landen varen, zoals Panama, Liberia, en China. Deze landen staan bekend als 'goedkope vlag'-landen vanwege lagere belastingen en minder controles op scheepvaart.
Naast olievervoer wordt de schaduwvloot ook verdacht van spionage en sabotage, met recente incidenten van beschadiging van datakabels. Dit brengt uitdagingen met zich mee vanwege beperkte mogelijkheden om in te grijpen in internationale wateren.
Landen rond de Oostzee proberen sabotage aan te pakken door snel te reageren en verdachte schepen te onderzoeken. Het zichtbaar maken van sabotage kan helpen bij het aanspreken van landen en het vergroten van de transparantie.